Dedikasi buat Saudara Saudara Ku...

>> Wednesday, August 19


Selesai lah sudah Konvokesyen Unimas ke-13,

Menyimpan berbagai kenangan pahit dan manis buat para graduan yang telah bertungkus lumus belajar.Tahniah buat semua graduan yang telah berjaya menamatkan pelajaran, sungguh ada cabaran yang lebih besar menanti kalian di hadapan.

Untuk saudara saudara saya,

Sejuta tahniah buat kalian yang telah berhempas pulas belajar disamping juga menjalankan dakwah yang diamanahkan. Sungguh tugas ini bukanlah mudah, tetapi kalian berjaya menjalankannya dengan baik.

Pembaca sekalian,

Bayangkan, hampir setiap malam mereka 'berusrah' dan 'halaqah', 'syura' terkadang sehingga jam 2-3 pagi. Tidur hanya 4-5 jam sehari. Jadual kuliah mereka padat setiap hari, pagi ke kuliah, petangnya ke sekolah sekolah menyampaikan 'kuliah'. Andai tidak ke sekolah, pasti akan ke kolej kolej menyampaikan tazkirah, sebagai peringatan buat umat. Tatkala selesai Isyak, mereka berhalaqah sehingga tengah malam.Tika dinihari menerjah, mereka bangun bermunajat, menangis memohon diberi kekutan menggalas amanah berat yang diberikan.

Ketika itu orang hairan melihat mereka 'menyengsarakan' diri dalam kelelahan dan bertanya

"Sampai bila kau akan melelahkan diri seperti ini?"

Maka jawab mereka dengan pasti

"Sungguh kami hanya mengharapkan istirehat di syurga".

Sungguh tiada tujuan lain dari apa yang mereka lakukan melainkan hanya untuk melihat rakan rakan dan 'adik adik' mereka tertarbiyah dengan baik mengejar mardhatillah. Di dalam keperitan dan kesusahan itu mereka ini berjaya menyelesaikan studi on time dan mendapat cgpa yang tinggi.

Sungguh pertolongan Allah sentiasa bersama hambanya.

Wahai orang orang yang beriman, Jika kalian menolong agama Allah niscaya Allah pasti akan menolong kalian (Muhammad 49:7)

Didalam hadis Rasulullah S.A.W bersabda

Peliharalah(agama) Allah niscaya Allah akan memelihara (menjaga dan membantu) kamu, Peliharalah (agama) Allah niscaya kamu akan dapati Allah senitiasa di hadapanmu (bersamamu) ...(HR Tirmidzi)


Untuk itu, saya dedikasikan sejuta tahniah buat saudara saudara saya yang telah bergraduat:

1. Akhie Azrin bin Said
2. Akhie Ghafar bin Mahdi
3. Akhie Amiruddin bin Dahlan
4. Akhie Munaim bin Idrus
5. Akhie Hisyam bin Sabrani (konvo-12)
6. Akhie Alif bin Rahman (konvo-12)
7. Akhie Zainizam Zawawi (konvo-12)
8. Akhie Samsuhairi Said (konvo-12)

Juga buat akhawat

1. Ukhtie Zatil Ilyani binti Mohd Arip (konvo-12)
2. Ukhtie Diana Rasani (konvo-12)
3. Ukhtie Norhayati binti Ismail


Untuk saudara saudara saya. Kalian adalah generasi baru harapan umat, generasi baru yang akan bangun menggalas 'beban' umat, kerana kalian sudah terbiasa menanggung 'beban'. Sungguh cabaran yang lebih besar menanti kalian selepas ini.


Saudaraku,

Orang yang gagal dalam perencanaan, maka ia telah merencanakan kegagalan. Seorang yang hendak melakukan perjalanan dan bakal menetap beberapa hari ditempat yang hendak dikunjunginya, pasti mempersiapkan bekal untuk perjalanannya agar pada saatnya nanti ia tidak menemui kendala.

Oleh itu wahai akhie wa ukhtie, persiapkanlah bekal kalian secukupnya, bentengkanlah diri kalian dengan benteng keimanan, bajailah jiwa kalian dengan cinta Ilahi..mudahan mudahan Redha Allah menanti kalian.

"Dan berbekallah, sungguh sebaik baik bekal adalah takwa. Dan bertakwalah kepada-Ku hai orang orang yang berakal" (Al Baqarah 2:197)

Abu Ridho
3.20 a.m


Note:

Halaqah: secara bahasanya bermaksud lingkaran, selalunya disertai oleh 5-10 orang dan berlaku perbincangan. Antara perkara yang dibincangkan adalah mengenai hal umat Islam semasa, tadabbur ayat Al Quran, tazkirah hadis, ilmu ilmu Islam dan terkadang menyentuh masalah maslah study, peribadi dan dakwah.Halaqah ini berfungsi untuk menyelesaikan masalah masalah setiap anggota seperti masalah peribadi, masalah dakwah, masalah family dan juga masalah study.

Usrah: Fungsinya lebih kurang sama seperti halaqah
Syura: Mesyuarat
Tazkirah: Seperti ceramah tapi lebih ringkas dan padat
Ikhwah: Saudara lelaki
Akhawat: Saudara perempuan

3 comments:

ummu ridho August 20, 2009 at 3:15 PM  

Sekalung tahniah juga buat suami ku terchenta:
Akhie Hafidz B Yusoff (konvo-12)

Sesungguhnya setiap pengorbanan & jerih payah kan pasti membuahkan hasilnya..

Berjayanya kita bergraduasi dgn izin-Nya hanya sekelumit rahmat Ya Maha Agung..

Moga kan menjadi pencetus semangat yg berganda dalam meneruskan perjuangan di bumi bertuah ini..

abu ridho August 20, 2009 at 3:26 PM  

Insya Allah, amin...

mambi86 September 11, 2009 at 8:53 AM  

Jzk atas artikel ni.Mudah-mudahan ikhwah dan akhwat yang graduat akan terus kekal di jalan dakwah ini.

Post a Comment

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP