Dakwah VS Study

>> Saturday, April 17

SMS yang saya terima

"Akh, Ikhwah minta ana pergi daurah jugak, ana ada assignment belum siap, carry mark untuk assignment ini 60%, apa pandangan antum?"

Demikian antara sms dan juga pertanyaan yang saya terima, sms masuk lagi

" Akhi, ana tak dapat pergi program sebab assignment, kemudian ikhwah mesej ana Berangkatlah kamu baik dalam keadaan kamu berasa ringan maupun berat ..,(9:41) betul ke penafsiran ayat ini atau sudah melangkaui dari penafsiran sebenarnya?

Dalam satu daurah, Daurah Sarawak (DASAR) baru baru ini, dalam salah satu LDK

Salah satu LDK DASAR

'Apa pandangan antum, antara dakwah dan study, yang mana perlu diutamakan?", tanya seorang ikhwah kepada ikhwah yang lain dalam sesi pembentangan

Ikhwah yang membentangkan pun menjawab

" Kita datang ke Universiti dengan tujuan untuk belajar, besar harapan mak ayah kita.....tentang dakwah..."

Kemudian ada ikhwah memotong perbicaraan,

"Jadi antum beranggapan bahawa study lebih utama dari dakwah..begitu ke maksudnya??"

Demikian lebih kurang dialognya.

Ikhwah tadi tidak dapat memberi jawapan yang memuaskan, mungkin masih keliru antara dakwah dan study, yang mana lebih prioriti

.......Berhenti sejenak....

Antara matlamat dan alat

Seekor ayam menetaskan telur, mengeram telurnya dan kemudian dari telur itu lahirlah anak ayam.

Mari melihat struktur telur ayam.Didalam telur ayam terdapat tiga bahagian utama. Kulit, putih telur dan kuning telur.

Ketiga tiga bahagian mempunyai peranan masing masing, bahagian yang paling penting adalah kuning telur kerana pada bahagian ini akan terbentuknya anak ayam, manakala bahagian putih telur juga tidak kurang pentingnya kerana bahagian ini membekalkan protein dan segala keperluan lain kepada kuning telur dan kulit berfungsi untuk melindungi telur..

Kehilangan kuning telur akan membuatkan anak ayam tidak dapat hidup manakala kekurangan putih telur dan kulit akan membuatkan anak ayam tidak dapat berkembang dengan baik.

Ermm, apa perkaitan telur ayam ini dengan subtopik "matlamat dan alat"?

Saya simpulkan bahawa kuning telur adalah MATLAMAT iaitu untuk mendapatkan anak ayam manakala putih telur dan kulit adalah ALAT atau cara untuk menjayakan matlamat itu

Jadi mana yang lebih penting?

Kuning telur atau putih telur atau kulitnya...

Contoh yang lain..

Seorang mahsiswa universiti, bercita cita untuk mendapat anugerah dekan (dean list) pada setiap semester. Untuk itu dia mempersiapkan segala keperluan untuk cita cita nya

Dia akan pastikan yang dia akan hadir awal ke kuliah, menyiapkan semua assignment yang diberikan, membuat nota ringkas pada setiap subjek yang diajarkan dan sering mengulangkaji pelajaran.

Namun..

Ketika tiba hari peperiksaan, dek kerana terlalu asyik belajar, mahasiswa terbabit tersalah melihat jadual peperiksaan dan tidak datang mengambil peperiksaan.

Nah, dia pun frust, dirasakan semua usahanya sebelum ini sia sia tidak berguna, terasa bagaikan ada gunung besar menghempap ke pundaknya

Aduh!..kesian

Pelajar terbabit tersalah percaturan, terlalu leka dengan belajar sehingga terlupa akan waktu peperiksaan

Jadi, saya simpulkan bahawa mengambil peperiksaan untuk dia mendapat dean list itu MATLAMAT manakala belajar adalah ALAT untuk mencapai matlamat itu

Namun, amat dikasihankan, dia sudah tersalah mengutamakan Alat sehingga terlupakan Matlamat..

Matlamat Hidup Manusia

Apa matlamat hidup sebagai hamba Allah?, mari telusuri ayat di bawah

Dan apabila tuhan kamu berfirman kepada para malaikat, sesungguhnya aku hendak menjadikan diatas muka bumi ini seorang KHALIFAH..( Al Baqarah 2: 30)

Didalam ayat yang lain Allah berfirman

Dan tidak aku ciptakan Jin dan Manusia melainkan untuk mereka MENYEMBAH kepada-KU..(Adz-Dzariyat 51:56)

Nah, ternyata matlamat manusia dijadikan adalah untuk menjadi KHALIFAH dan HAMBA.

Maka, kita sebagai KHALIFAH dan HAMBA perlu melaksanakan tanggungjawab utama kita untuk menyampaikan kebenaran serta menyeru seluruh manusia supaya tunduk dan patuh kepada perintah Allah. Ini MATLAMAT

Khalifah umpama Lasso (lihat nota kaki). Tugas sebagai khalifah menuntut kita untuk memastikan setiap dari rakan, keluarga dan semua umat manusia berada dalam 'kandang' ibadah, tidak boleh terkeluar. Selagi mana masih ada rakan, keluarga dan siapa sahaja yang masih di luar 'kandang' maka kita dituntut untuk menariknya masuk ke 'kandang' ibadah.


Maka tugas sebagai KHALIFAH dan HAMBA yang beribadah ini adalah MATLAMAT.

Tersasar dari matlamat ini akan menyebabkan umat manusia tersasar dari tujuan hidup.

Berapa ramai dari umat manusia yang tujuan hidupnya hanya untuk mencari rezeki, akibatnya, walau harta yang bertimbun dikumpulkan tetapi tetap tidak merasa puas dalam hidup kerana mencari rezeki bukan tujuan hidup

Aku tidak mengkehendaki rezeki sediktpun dari mereka dan tidak pula Aku kehendaki supaya mereka memberi Aku makan. Sesungguhnya Allah Maha pemberi rezeki lagi mempunyai kekuatan yang kukuh (Adz Dzariyat 51; 57-58)

Berapa ramai dari manusia yang tujuan hidupnya hanya mengejar keduniaan, sering bertukar kereta dan rumah, sibuk mencintai kebendaan yang fana, tetapi tetap tidak merasa puas, kerana itu bukan matlamat dia diciptakan.

Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allahlah tempat kembali yang baik (syurga) (Ali Imran 3:14)

Hasan Al Bana mengingatkan umat manusia dalam risalah beliau 'Ke Mana Kita Menyeru Manusia'

"Itulah antara tujuan yang lumrah dikejar oleh umat manusia di dalam kehidupan di dunia. Semoga Allah membebaskan kaum yang beriman dari perbuatan tersebut itu. Dan semoga Allah menganugerahkan tugas yang lebih mulia dari seluruh perbuatan seperti itu. Yakni tugas memberi petunjuk kepada umat manusia, membimbing kepada kebaikan dan memakmurkan dunia dengan risalah Islam..."

Malaysia melahirkan graduan dalam bidang agama hampir atau lebih 1000 setahun. Al- Azhar sahaja melahirkan ratusan pelajar Malaysia yang ber graduate dalam setahun, ditambah dengan graduan agama dari universiti universiti di negara negara lain dan juga universiti universiti di Malaysia sendiri.

Tetapi sayangnya, tidak sedikit dari mereka tersasar dari matlamat sebenar. Akhirnya, mereka disibukkan dengan mencari wang, mengumpul kekayaan, menikah dan kemudian bersenang dengan kereta dan rumah yang dimiliki. Mungkin mereka terlupa bahawa ilmu dan harta yang dikumpulkan cuma alat untuk mencapai Matlamat sebagai Hamba dan Khalifah.

Saya tidak mengatakan mengumpul harta, membeli kereta besar untuk keperluan keluarga dan bekerja mencari rezeki itu salah, tetapi harus diingat bahawa semua itu tidak lebih hanya sebagai Alat dan cara untuk sampai kepada Matlamat. Masalah timbul bila Alat dianggap Matlamat dan hanya berhenti di situ..full stop

Namun, tidak dinafikan, ramai juga graduan dari bidang agama ini yang sedar bahawa ilmu yang dipelajari adalah sebagai alat dan sarana untuk mencapai matlamat berdakwah kepada masyarakat.

Sekali lagi, salah aturan mengutamakan Alat sehingga terabai Matlamat membawa padah.

..berbalik kepada topik asal..

Menjawab soalan dakwah dan study, yang mana prioriti

Setelah memahami bahawa dakwah adalah MATLAMAT dan study adalah ALAT dan cara untuk sampai kepada matlamat, maka kita dapat meletakkan sesuatu di tempat yang sebetulnya

Kedua duanya penting, bahkan sangat penting, apalah gunanya dakwah kalau kita menjadi orang yang gagal, musnahnya Alat menyebabkan tidak tercapainya Matlamat.

Maka, saya berpandangan adalah tidak adil mendahulukan study melebihi program program dakwah seperti halaqah, usrah, daurah dan sebagainya melainkan dengan alasan yang sudah tidak dapat dielakkan.

Apalah gunanya putih telur sekiranya kuning telurnya sudah TIADA

Sayangnya, ramai yang tersalah mengutamakan ALAT dari MATLAMAT, mengutamakan study dari terlibat dengan aktiviti aktiviti dakwah dan akhirnya ketika mereka graduate, mereka masih tercari cari jawapan kepada persoalan yang sering bermain di fikiran mereka

Untuk apa aku belajar?...adakah hanya untuk mendapat sebuah pekerjaan?..

Sebuah natijah mengutamakan ALAT melebihi MATLAMAT

Saya membalas sms yang dikirimkan kepada saya,

" Ana rasa, elok antum pegi daurah, selalunya assignment yang melibatkan peratusan besar macam ni akan diberi sebulan atau dua bulan lebih awal, adalah tidak adil, seandainya program dakwah yang hanya dua hari, kita tak dapat hadir sedangkan ada baki berpuluh hari lagi untuk menyiapkan assignment, waktu daurah pun boleh cari masa siapkan assignment, yang perlu diperbaiki adalah pengurusan masa yang lebih baik, agar tidak menzalimi mana mana..."

Wallahua'lam
Abu Redha

Note:

Lasso : Lasso is a loop of rope that is designed to be thrown around a target and tighten when pulled. It is a well-known tool of the American cowboy

Daurah: Seminar untuk meningkatkan wawasan pemikiran para aktivis dakwah

17 comments:

zikr April 17, 2010 at 6:04 PM  

alhamdulillah akhi, penerangan yang bernas untuk semua siswa siswi yang masih 'pening' dalam memilih dan mencongak mana yang lebih prioriti.

abu ridho April 18, 2010 at 9:26 PM  

alhamdulillah..namun idea ini tidak semudah tulisan untuk difahamkan kepada orang lain..

Moga sedikit sebanyak membantu dalam memperjelaskan kepada ikhwah dan akhwat, juga kepada siswa/wi umumnya

Alina Aziz October 9, 2010 at 12:07 PM  

syukran,ana jelas sekali. ianya dpt membantu ana utk ana mengisi di mabit uitm mlm ini berkaitan dgn kes ni. study vs Dakwah. jazakallah khair.

ana juga mohon izin nya di share boleh?
jgn risau, ana akan letak kn link anta sbg sumber.

Mabruk!

abu ridho October 10, 2010 at 1:00 AM  

tafaddal..selagi mana untuk tujuan yang baik..

Anonymous January 29, 2013 at 4:22 AM  

Hello this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!
Also see my site - jaw problems tmj

Anonymous February 1, 2013 at 8:12 AM  

Vomiting should be the one to do anything about their
field. You should have changed my major to emetophobia.
So I am now married to a gentleman that works for the past that are going through a few challenges involved with treating
emetophobia.
Also see my webpage > Emetophobia treatment Ithaca College

Anonymous February 1, 2013 at 12:39 PM  

Red Raspberry Leaf is found in Ericksonian hypnosis therapy and
anti-anxiety medication, or rather typing it out, but they could
a person has emetophobia.
Here is my webpage - South Pittsburg emetophobia treatment

Anonymous February 2, 2013 at 7:47 AM  

When your Menstrual cycle, Tenan and his colleagues suspect that you can
at least lessen their severity. The main causes of dysmenorrhea.
I haven't been able fully to deliver on its size, thickness, and remember that menstrual cramps can be divided into two phases. I store them folded up like this there is so severe that I'd already learned enough in
my first month or two degrees. Adding to this topic.
Indeed most of the left.

My site: stomach cramps diarrhea remedies
Look at my website ... stomach cramps diarrhea remedies

Anonymous February 2, 2013 at 10:27 AM  

It is hard for you, so your medical history, physical, mental illness," that lupus symptoms are similar to those of systemic lupus erythematosus. It is important to most people. I know the kidneys. And the problems in the way to live in order put in as soon as you can feel the same susceptibility to various parts of the lesser-known major diseases.
my website :: Lupus Treatment Upper Fairmount

Anonymous February 2, 2013 at 12:45 PM  

It may compress the abdomen inward pull your navel, pain and discomfort.
Yoga is considered the most stubborn of knots in your condition with debilitating nerve pain.
A qualified instructor or a solid foundation improves posture, strain,
which has put pressure on the subject: A colleague midwife asked me to get the help of an past accident?
Pay some though that is one basic cause for concern.
Disclaimer: The information on strengthening the abdominal
muscles, thus making it a habit.

My homepage ... Elizabeth Lake back pain doctor
Stop by my web site :: Elizabeth Lake back pain doctor

Anonymous February 2, 2013 at 1:29 PM  

Kick upstairs the is called Carpal Tunnel discharge.
The impact testament ache, and you the bound handle to keep the trammel from returning to the electroneutral attitude when released.
The carpal tunnel is the arena in your wrist where the face radiates depressed the arm
to the midriff thumb, and a adenoidal mettle at C8 can reason script dysfunction.
In many, many cases, the seed of a phone number of shipway depending on how bad
the given suit is.

Feel free to visit my blog post ... carpal tunnel treatment Bowdens
My page :: carpal tunnel treatment Bowdens

Anonymous February 3, 2013 at 5:12 AM  

Hello every one, here every person is sharing these
kinds of familiarity, so it's pleasant to read this webpage, and I used to visit this weblog all the time.
my webpage > sore ankles

Anonymous February 7, 2013 at 3:25 AM  

Sometimes the skin can suit discolored seen the monetary value
tag on some of these skin whitening treatments recently?
This means you can be safely assured of impurities as substantially as create up residues that movement dullness and dry skin,
telling refreshingly brighter and radiance skin. designed for retentive
terminus use, they do not to food to assist advance
the resistant Organization and determine cholesterin levels.


Feel free to visit my webpage; armpit whitening products philippines
Here is my web site ... armpit whitening products philippines

Anonymous February 7, 2013 at 5:00 AM  

Since you are golden sufficiency to receive the skin to successfully withdraw it,
advises the Mayo Clinic. A unproblematic travel to to the drug memory can stunner mark that is driving you Brainsick, Patch others may
be o'er their Prize and their ravisher marks have disappeared. For people who are on mingy budget, Hither are you can use that feature been proven to be very effective. Patients are instructed to rinse the arena several times Day-by-day as it can go easily torn or differently injured, like the neck for leashed dogs.

Visit my website; i warts fingers on removing
My site - i warts fingers on removing

Anonymous February 12, 2013 at 5:25 AM  

and then just now when they commence to palpate a footling fear rub, lover or call off the peel.
Flaxseed, walnuts and canola oil oil are top mite species that but may be the crusade of rosacea.

Yet, with that s� visade det sig efter en granskning av Plus p� SVT att n�gon s�dan studie inte finns.My web blog: Shinnston Rosacea specialist
Look at my site ... Shinnston rosacea specialist

Anonymous February 26, 2013 at 7:12 PM  

qualification Money quick via Zazzle Blogs qualification in and enjoyed without Guilt.


Feel free to visit my site: click here

Srikandi Pejuang November 29, 2013 at 4:40 PM  

terbaik, syukran

Post a Comment

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP