Jahiliyah Pasca Moden: Apa peranan kita?

>> Sunday, July 11


Jahiliyah itu apa?


Apakah yang dimaksudkan dengan jahiliyah ialah lawan kepada ilmu pengetahuan, peradaban, kemajuan material dan ketamadunan?


Adakah zaman jahiliyah itu merujuk kepada zaman paleolitik atau mesolitik, atau zaman paganisme primitif, zaman umat menyembah berhala?

TIDAK!

Kejahihiliyahan yang dimaksudkan oleh al Quran adalah keadaan dimana spritual umat menolak hidayah Ilahi dan membelakangkan hukum Allah.

Al Quran menghukum 'jahiliyah' kepada bangsa yang maju dan dan bertamadun kerana mereka tidak menerima hidayah Ilahi.

Apakah mereka tidak berkelana di muka bumi dan memperhatikan bagaimana akibat (yang diderita) oleh orang orang yang sebelum mereka?, Orang orang (dahulu) itu lebih kuat daripada mereka dan telah sanggup mengolah tanah serta memakmurkan bumi lebih banyak dari apa yang mereka makmurkan. Kemudian datanglah para rasul kepada mereka , membawa petunjuk yang jelas, Allah tidak berlaku zalim terhadap mereka tetapi merekalah yang berlaku zalim terhadap diri mereka sendiri...(Ar rum 30:9-10)

Muhammad Qutb menyatakan

Walaupun ayat ini tidak menyebut perkataan 'jahiliyah' secara langsung namun maksud dan maknanya disebut secara jelas. Kepada masyarakat jahiliyah arab, ayat itu menegaskan:

"Orang orang yang sebelum kalian itu sama dengan kalian, walau mereka itu lebih kuat dari kamu, lebih memakmurkan bumi, lebih bertamadun dari kamu, tetapi mereka menolak rasul, maka sebaiknya kamu tinggalkan kejahiliyahan dan masuk ke dalam Islam ( Muhammad qutb, Jahiliyah abad dua puluh)

Oleh yang demikian , yang dimaksudkan dengan masyarakat jahiliyah adalah masyarakat yang menolak hidayah Allah dan berhukum dengan hukuman selain dari hukuman Allah

Apakah mereka mengkehendaki hukum jahiliyah?, dan hukum siapakah yang lebih baik dari hukum Allah bagi orang orang yang yakin?" (Al-Maidah 5:50)

Persoalannya, apakah masyarakat sekarang masyarakat jahiliyah sedangkan kita telah mencapai ketamadunan yang tiada timbang taranya dalam sejarah?

Jawapannya, YA, berdasarkan takrifan jahiliyah yang telah dijelaskan. Bahkan Muhammad Qutb menjelaskan bahawa jahiliyah moden lebih luas, lebih ganas dan lebih kejam berbanding kejahiliyahan masyarakat arab ( rujuk buku 'jahiliyah al-qarn-al-isyrin' diterjemahkan 'jahilyah abad dua puluh, terbitan victoria agencie, m/s 21).

Jahiliyah DULU dan SEKARANG


Dengan menulusuri sirah, kita dapat menggambarkan bagaimana corak hidup masyarakat jahiliyah dulu, dan bagaimanakah keadaan masyarakat ketika rasulullah saw diutuskan dan bagaimana beliau bermula dalam perjalanannya mengislahkan masyarakat jahilyah

Jahiliyah Dulu,

Kedudukan wanita

Pada masyarakat jahiliyah, wanita merupakan sasaran penipuan dan kezaliman. Hak haknya dimakan, harta hartanya dirampas serta hak pewarisan pun dihalang. Bayangkan, setelah mereka diceraikan atau suami meninggal, maka mereka ditegah untuk berkahwin semula. Wanita juga dapat diwariskan sebagaimana halnya barang perhiasan atau barang tunggangan yang dapat diwariskan (As-Sirah An- nabawiyah, Abu Hasan Ali An Nadwi)

Aduh, sangat dikasihankan. Wanita ketika itu cuma menjadi simbol seks sahaja. Mangsa kerakusan lelaki. Untuk itu diciptakan pelbagai undang undang yang menjatuhkan harga diri wanita.

Cara berpakaian?, wanita jahiliyah memakai pakaian yang menampakkan dada dada mereka. Perkahwinan?, hanya simbolik sahaja, siapa sahaja boleh mendatangi dengan keizinan suami. Hak pewarisan?, wanita boleh diwariskan kepada anak suaminya untuk diperlakukan sewenangnya. Barang dagangan?, ya wanita menjadi barang dagangan untuk diniagakan, bahkan menjadi hadiah kemenangan. Wanita ketika itu di EKPLOITASI kan habis habisan kerana sifat kewanitaan mereka.

Keruntuhan moral

Arak perkara asasi dalam kehidupan, judi menjadi mainan harian, bahkan anak perempuan yang lahir ditanam hidup hidup.

Kelak anak anak ini akan bertanya kepada 'pembunuh' mereka

“Dan apabila (di Hari Kiamat) bayi-bayi yang ditanam bertanya, ‘Kerana dosa apa mereka dibunuh (ditanam)” (At-Takwir:8)

Sistem ekonomi

Sistem ekonomi arab ketika itu berasaskan riba, penipuan dan penindasan kepada golongan lemah.Jahiliyah Sekarang,

Wanita

wanita sekarang mahu kembali kepada jahiliyah, mahu kembali menjadi 'alat' kerakusan lelaki tanpa mereka sedari.

bagaimana?

mereka tanpa segan silu menampakkan bentuk dada mereka untuk tontonan lelaki, (bertudung singkat), tudung hanya kerana fesyen, berpakaian tipis untuk menarik perhatian, berpakaian ketat menampakkan lurah badan mereka.

Wahai kaum Hawa!, kenapa kalian berperilaku sedemikian, tidakkan kalian sedar bahawa bentuk badan kalian hanya akan menjadi tontonan nafsu serakah lelaki dan kemudian dibual bicarakan seenaknya.

Apakah sesudah Islam kembali mengangkat martabat kalian, kini kalian ingin menjatuhkannya semula?

Keruntuhan moral

Saban hari mendengar berita remaja di dada dada akhbar, terasa sesak di dada. Isu merempit belum selesai, timbul gejala buang anak.

Boleh tengok koleksi berita buang bayi di blog Ust Halim

Statistik yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Alwi Ibrahim telah menyatakan bahawa seramai 17,303 anak luar nikah Melayu telah didaftarkan di seluruh Negara sepanjang tahun 2009 seperti yang dilaporkan oleh akhbar Berita harian bertarikh 21hb Mac 2010. Menurut beliau lagi, bilangan itu meningkat 762 kes berbanding tahun sebelumnya. Pada 2008 seramai 16,541 anak luar nikah didaftarkan di JPN manakala pada 2007 seramai 16,1000. Jumlah ini tidak termasuk di kalangan kes buang bayi yang dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).Sistem ekonomi

Setakat ini, jumlah bank bank yang mengamalkan sistem Islam, relatif kecil dibandingkan dengan bank bank konvensional. Kebanyakan masyarakat kita lebih memilih bank bank konvensional tidak berteraskan Islam kerana faedahnya lebih tinggi.

Setelah meniliti fenomena fenomena ini, persoalannya sekarang

Bukankah kita sedang berada dalam lingkungan masyarakat jahiliyah?

Kalau jawapannya 'ya', apakah penyelesaian terbaik dan peranan kita dalam menangani masalah ini?,

Adakah dengan mewujudkan pusat 'hatch baby' ?

atau mewujudkan kelab ' anti buang anak'?

atau menyertai kumpulan 'mat rempit' dan mendakwahi mereka?

atau bagaimana?...

bersambung..

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP