10 Tips Pena Mujahid

>> Friday, December 31


Halaqah ataupun biasanya dikenali sebagai usrah adalah nadi dalam sesebuah Jamaah/Organisasi dakwah. Halaqah adalah salah satu medan tarbiyah, juga 'alat' yang menghubungkan Jundi (ahli) dan Qiyadah (pimpinan). Maka, halaqah yang baik akan menatijahkan suatu amal yang baik, melahirkan INDIVIDU Muslim yang soleh dan seterusnya memacu pertumbuhan sebuah masyarakat yang islamik.

Berikut 10 'tips' untuk menjadikan halaqah anda BEST dan MUNTIJAH (success)
  1. Murabbi dan mutarabbi hadir dalam keadaan bersedia ILMU, RUHI dan FIZIKAL. Murabbi datang dengan niat membimbing mutarabbinya dan mutarabbi datang dalam keadaan bersiap sedia untuk dibimbing (bukan sebab dipaksa)
  2. Persiapan murabbi amat penting. JANGAN terlalu bergantung pada buku semata. Murabbi haruslah kreatif menyampaikan taujihat dengan melihat perkembangan semasa
  3. Suasa halaqah didominasi oleh SEGMEN RUHI, bukan suasana 'akademik'/ 'thaqafah' dan bukan juga perbincangan organisasi semata mata. Murabbi perlu memberi perhatian dan bimbingan dalam 'FIQH DAKWAH' bukan 'fiqh ulamak'
  4. Isu isu semasa yang PENTING sahaja diperbincangkan. Kalau tak dikawal selia dengan baik, segmen ini boleh jadi 'melalut' dan memakan masa halaqah
  5. Perbincangan tentang 'reporting' dakwah. Murabbi haruslah mengambil berat akan kerja dakwah mutarabbinya. Mutarabbi pula perlu merasa bertanggungjawab untuk melaporkan kerja dakwahnya dan mencari jalan penyelesaian sekiranya terdapat masaalah
  6. Perkongsian masalah. Mutarabbi haruslah bersedia untuk berkongsi masalah peribadi dengan murabbinya dan peserta halaqah yang lain. Dari sini akan lahir bibit bibit ukhwah yang kuat.
  7. Adab berhalaqah. Mutarabbi harus menghormati murabbinya dalam batas sepatutnya. Tidak memotong cakap murabbi dan menghormati 'idea' dan pandangan murabbi. Sekiranya mutarabbi ada idea yang lebih baik, boleh diutarakan dan dibincangkan.
  8. 'Mutabaah Amal' perlu dipantau dengan baik, Murabbi haruslah mengambil langkah segera sekiranya melihat mutarabbinya ada masalah dalam sudut ibadah.
  9. Halaqah tidak berlangsung terlalu lama. 5 jam adalah jangka waktu yang MAXIMUM. Sebaiknya 2 atau 3 jam bergantung pada 'level' halaqah tersebut.
  10. Setiap pertemuan dan perbincangan yang berlangsung direkodkan dalam satu buku/fail untuk rujukan akan datang. Sebaiknya setiap halaqah mempunyai fail/buku rekod sendiri
"HALAQAH BENAR BENAR TELAH MERUBAH HIDUP SAYA!!"

Frasa yang pernah saya laungkan dulu hingga kini, dan PASTI anda dan mutarabbi anda akan laungkannya sekiranya anda sukses membawa halaqah

Selamat Berjaya!

Wallahua'lam,
Pena Mujahid

Catatan

Halaqah : Biasa dikenali sebagai usrah. Sebuah kelompok kecil.
Murabbi : 'Naqib' orang yang mengelolakan halaqah atau usrah
Mutarabbi : Peserta halaqah/Usrah

teruskan membaca...

Ni filem dakwah??

>> Sunday, December 26

Saya menonton movie trailer " Aku Masih Dara" filem arahan Ahmad Idham dan juga beberapa sesi temuramah dengan pelakon dan pengarah filemnya"Ia adalah pembongkaran kepada masalah remaja islam zaman sekarang yang makin jauh tersasar daripada landasan sebenar. Filem ini sangat dekat dengan masyarakat kerana ia benar-benar berlaku di Malaysia pada hari ini"..petikan ucapan Ahmad Idham, pengarah filem (sumber)

"Filem ini FILEM DAKWAH, mengisahkan tentang kehidupan remaja, dan remaja akan mudah menerima nasihat terkandung dalamnya kerana sesuai dengan jiwa diorang" ...petikan ucapan yang saya dengar dari 'pemain' filem ini

"Filem ini dikatakan cuba menyelami dunia remaja kini yang terjebak dengan pelbagai gejala sosial yang kian hari kian membimbangkan. Dikhuatiri jika tidak dibendung secara serius ia akan memusnahkan golongan pelapis yang akan menerajui Negara suatu hari nanti. Disampaikan menerusi genre aksi dilihat lebih mudah diterima oleh golongan sebegini" ..petikan komen filem 'samseng jalanan' arahan Farid Kamil (sumber)

Dengan congakan sifir yang sama dengan filem ini, Ahmad Idham dan sekutunya mengarahkan filem REMPIT yang sempat mencetuskan kontroversi suatu masa dahulu.

Gambar dari filem 'aku masih dara', bersama 'ustaz dari mesir' yang menurut ceritanya, telah menginsafkan mereka

Persoalannya,

Benarkah filem filem ini boleh menyedarkan masyarakat?

Satu Analogi

Ahmad hendak ke masjid, kononnya ingin membersihkan diri. Dalam perjalanan ke masjid, beliau melalui 'Bukit Bintang' dan singgah ke salah sebuah kelab hiburan

Masuk sahaja ke kelab hiburan, beliau bermain judi bersama rakan rakan, melanggan perempuan dan kemudiannya meminum arak.

Tiba tiba, beliau rasa sedikit insaf, dan kemudiannya meneruskan perjalannnya semula ke masjid. Sempat solat dua rakaat, istighfar dan kemudiannya ingin pulang ke rumah.

Dalam perjalanan pulang, teringat semula 'game judi' yang belum dihabiskannya, beliau pun singgah semula ke kelab hiburan dan bermain semula.

Persoalannya, apakah Ahmad benar benar insaf?, atau hanya sekadar melepaskan batuk ditangga?

Berbalik kepada perbincangan utama

Saya tidak pasti, apakah tujuan sebenar filem filem seperti ini dihasilkan, namun saya cuba bersangka baik (walaupun susah sebenarnya)

Andainya tujuan mereka baik, untuk menyedarkan masyarakat, samalah seperti tujuan Ahmad untuk ke masjid tadi. Namun jalan yang dilalui kotor, penuh maksiat sehinggakan beliau terjebak dengannya.

Benar, akhirnya beliau insaf.

TETAPI

Babak kesedaran dalam filem hanya berlaku beberapa minit terakhir setelah melalui berbagai babak maksiat yang lain.

Apa yang penonton dapat,

'Lakonan keinsafan' yang hanya dimainkan beberapa minit terakhir atau 'lakonan penuh maksiat; yang dimainkan sebagai adegan utama filem tersebut?

Akhirnya,

Orang akan teringat adegan adegan 'lucah', 'gangster', 'rempit, angkat tayar motor', 'mengurat perempuan' 'berpelukan atas katil', 'ayat ayat lucah' dan pelbagai lagi perkara jijik lain

Tak ubah seperti Ahmad yang sempat insaf, tetapi kemudiannya teringatkan maksiat yang pernah dibuatnya. Dan kerana ketagih, beliau kembali dengan maksiat.

Apa yang diharapkan dari filem ini?

Penonton keluar panggung wayang dan kemudiannya mencari 'ustaz mesir' untuk membimbing mereka atau mengajak 'teman' nya ke hotel untuk memadu asmara kerana teringatkan adegan dalam filem tersebut atau meniru aksi 'Farid Kamil' membonceng motosikal sambil menukar posisi dengan aweknya!!

Bagaimana pula dengan anak anak kecil yang menonton?, Insafkah mereka atau mereka hanya akan meniru aksi aksi ganas dan seks dalam filem???

HENTIKAN SEBELUM PARAH!!!

Pengajaran dari Al- Quran

Firman Allah Subahhanahu Wa Taa'la

Dan janganlah kamu mencampuradukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah sembunyikan yang hak itu, sedangkan kamu mengetahui (al-Baqarah 2:42 )

Kebenaran perlu diikuti dengan kebenaran. Andai tujuannya baik, maka jalan yang dilalui juga harus baik.

Syaitan juga bijak mempengaruhi manusia, Terkadang perkara buruk (seperti di atas) dinampakkan baik kepada manusia sehingga manusia terikut dan memberi pujian kepada perkara buruk tersebut

Kemudian syaitan membisikkan (fikiran jahat) kepadanya, dengan berkata, “Wahai Adam! Mahukah aku tunjukkan kepadamu pohon keabadian (khuldi) dan kerajaan yang tidak akan binasa?” (Taha 20:120)

Dalam ayat ini dijelaskan bagaimana syaitan memperdayakan nabi Adam a.s dengan menutup kebatilan (larangan Allah untuk makan buah dari pohon khuldi) dengan kebaikan. Dia memperdayakan lagi..

“Dan dia (syaitan) bersumpah kepada keduanya, “Sesungguhnya aku ini benar-benar termasuk para penasihatmu. (Al A'raf 7: 21)”

Penyudah bicara,

Saya menyeru kepada semua supaya jangan terpedaya dengan 'taktik kotor' yang dimainkan oleh syaitan dan sekutu sekutunya ini. Mereka menampakkan seolah filem filem ini adalah filem dakwah tetapi natijah disebaliknya adalah KEHANCURAN.

Wahai orang melayu!

Berfikirlah sebelum menerima!!

Abu Redha
Sarawak

teruskan membaca...

Anda adalah anda!!, Nasihat buat Teman

>> Tuesday, December 21


Anda adalah anda!

Anda berhak memilih apa yang anda rasakan terbaik!
Anda berhak menentukan arah hidup anda!
Anda berhak kerana hati dan jiwa adalah milik anda!

Ya, anda adalah anda!!..

Jadilah seekor ikan yang berenang dilautan.
Walau hidup dilautan masin, namun isinya tak pernah masin,
Itulah anda!

Jadilah seperti buah mangga muda,
Dilempar batu untuk diambil isinya,
Ia tidak pernah marah,
Tetap menunjukkan 'siapa' dirinya,
Sebiji MANGGA yang berharga..

Ya, itulah anda!
Anda adalah anda!!!!!

Ketika anda lemah.
Siapa yang anda harapkan?
Jamaah!, ikhwah!, akhawat! murabbi! atau?

Anda adalah anda!,
Harapan hanya pada anda,

Langkahkan diri untuk membina diri!
Tiada yang lain selain Ilahi,
TARBIYAH DZATIYAH
Itulah seni diri.

Ya, anda tetap anda!

Samaada kita bersama atau tidak,
Anda tetap anda,

Tunjukkan siapa anda!
Tunjukkan tarbiyah anda!,
Pengaruhi suasana sekeliling!
Hidupkan medan amal!
Jangan biarkan 'air laut' mempengaruhi!!

Akhir kata

Berjuang! Berjuang! Berjuang!
Hidup ini hanya sekali,
Berikan yang terbaik untuk diri
Dan paling baik untuk 'deen' ini

Kerana apa?

Kerana anda adalah anda!!
Bukan yang lain

Salam Perjuangan!

Abu Redha
Sarawak

teruskan membaca...

Jom JIRIM! Julung Julung Kali diadakan seumpamanya

>> Monday, December 6Saksikan Promosi Jambori Remaja Muslim (JIRIM)
Siaran secara langsung terus menerus di TV3
dalam rancangan

Malaysia Hari Ini (MHI)

Tarikh : 7 Disember 2010 / 1 Muharam 1433
Hari : Selasa
Masa : 8.15 pagi
teruskan membaca...

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP