10 Tips Pena Mujahid

>> Friday, December 31


Halaqah ataupun biasanya dikenali sebagai usrah adalah nadi dalam sesebuah Jamaah/Organisasi dakwah. Halaqah adalah salah satu medan tarbiyah, juga 'alat' yang menghubungkan Jundi (ahli) dan Qiyadah (pimpinan). Maka, halaqah yang baik akan menatijahkan suatu amal yang baik, melahirkan INDIVIDU Muslim yang soleh dan seterusnya memacu pertumbuhan sebuah masyarakat yang islamik.

Berikut 10 'tips' untuk menjadikan halaqah anda BEST dan MUNTIJAH (success)
  1. Murabbi dan mutarabbi hadir dalam keadaan bersedia ILMU, RUHI dan FIZIKAL. Murabbi datang dengan niat membimbing mutarabbinya dan mutarabbi datang dalam keadaan bersiap sedia untuk dibimbing (bukan sebab dipaksa)
  2. Persiapan murabbi amat penting. JANGAN terlalu bergantung pada buku semata. Murabbi haruslah kreatif menyampaikan taujihat dengan melihat perkembangan semasa
  3. Suasa halaqah didominasi oleh SEGMEN RUHI, bukan suasana 'akademik'/ 'thaqafah' dan bukan juga perbincangan organisasi semata mata. Murabbi perlu memberi perhatian dan bimbingan dalam 'FIQH DAKWAH' bukan 'fiqh ulamak'
  4. Isu isu semasa yang PENTING sahaja diperbincangkan. Kalau tak dikawal selia dengan baik, segmen ini boleh jadi 'melalut' dan memakan masa halaqah
  5. Perbincangan tentang 'reporting' dakwah. Murabbi haruslah mengambil berat akan kerja dakwah mutarabbinya. Mutarabbi pula perlu merasa bertanggungjawab untuk melaporkan kerja dakwahnya dan mencari jalan penyelesaian sekiranya terdapat masaalah
  6. Perkongsian masalah. Mutarabbi haruslah bersedia untuk berkongsi masalah peribadi dengan murabbinya dan peserta halaqah yang lain. Dari sini akan lahir bibit bibit ukhwah yang kuat.
  7. Adab berhalaqah. Mutarabbi harus menghormati murabbinya dalam batas sepatutnya. Tidak memotong cakap murabbi dan menghormati 'idea' dan pandangan murabbi. Sekiranya mutarabbi ada idea yang lebih baik, boleh diutarakan dan dibincangkan.
  8. 'Mutabaah Amal' perlu dipantau dengan baik, Murabbi haruslah mengambil langkah segera sekiranya melihat mutarabbinya ada masalah dalam sudut ibadah.
  9. Halaqah tidak berlangsung terlalu lama. 5 jam adalah jangka waktu yang MAXIMUM. Sebaiknya 2 atau 3 jam bergantung pada 'level' halaqah tersebut.
  10. Setiap pertemuan dan perbincangan yang berlangsung direkodkan dalam satu buku/fail untuk rujukan akan datang. Sebaiknya setiap halaqah mempunyai fail/buku rekod sendiri
"HALAQAH BENAR BENAR TELAH MERUBAH HIDUP SAYA!!"

Frasa yang pernah saya laungkan dulu hingga kini, dan PASTI anda dan mutarabbi anda akan laungkannya sekiranya anda sukses membawa halaqah

Selamat Berjaya!

Wallahua'lam,
Pena Mujahid

Catatan

Halaqah : Biasa dikenali sebagai usrah. Sebuah kelompok kecil.
Murabbi : 'Naqib' orang yang mengelolakan halaqah atau usrah
Mutarabbi : Peserta halaqah/Usrah

teruskan membaca...

Ni filem dakwah??

>> Sunday, December 26

Saya menonton movie trailer " Aku Masih Dara" filem arahan Ahmad Idham dan juga beberapa sesi temuramah dengan pelakon dan pengarah filemnya"Ia adalah pembongkaran kepada masalah remaja islam zaman sekarang yang makin jauh tersasar daripada landasan sebenar. Filem ini sangat dekat dengan masyarakat kerana ia benar-benar berlaku di Malaysia pada hari ini"..petikan ucapan Ahmad Idham, pengarah filem (sumber)

"Filem ini FILEM DAKWAH, mengisahkan tentang kehidupan remaja, dan remaja akan mudah menerima nasihat terkandung dalamnya kerana sesuai dengan jiwa diorang" ...petikan ucapan yang saya dengar dari 'pemain' filem ini

"Filem ini dikatakan cuba menyelami dunia remaja kini yang terjebak dengan pelbagai gejala sosial yang kian hari kian membimbangkan. Dikhuatiri jika tidak dibendung secara serius ia akan memusnahkan golongan pelapis yang akan menerajui Negara suatu hari nanti. Disampaikan menerusi genre aksi dilihat lebih mudah diterima oleh golongan sebegini" ..petikan komen filem 'samseng jalanan' arahan Farid Kamil (sumber)

Dengan congakan sifir yang sama dengan filem ini, Ahmad Idham dan sekutunya mengarahkan filem REMPIT yang sempat mencetuskan kontroversi suatu masa dahulu.

Gambar dari filem 'aku masih dara', bersama 'ustaz dari mesir' yang menurut ceritanya, telah menginsafkan mereka

Persoalannya,

Benarkah filem filem ini boleh menyedarkan masyarakat?

Satu Analogi

Ahmad hendak ke masjid, kononnya ingin membersihkan diri. Dalam perjalanan ke masjid, beliau melalui 'Bukit Bintang' dan singgah ke salah sebuah kelab hiburan

Masuk sahaja ke kelab hiburan, beliau bermain judi bersama rakan rakan, melanggan perempuan dan kemudiannya meminum arak.

Tiba tiba, beliau rasa sedikit insaf, dan kemudiannya meneruskan perjalannnya semula ke masjid. Sempat solat dua rakaat, istighfar dan kemudiannya ingin pulang ke rumah.

Dalam perjalanan pulang, teringat semula 'game judi' yang belum dihabiskannya, beliau pun singgah semula ke kelab hiburan dan bermain semula.

Persoalannya, apakah Ahmad benar benar insaf?, atau hanya sekadar melepaskan batuk ditangga?

Berbalik kepada perbincangan utama

Saya tidak pasti, apakah tujuan sebenar filem filem seperti ini dihasilkan, namun saya cuba bersangka baik (walaupun susah sebenarnya)

Andainya tujuan mereka baik, untuk menyedarkan masyarakat, samalah seperti tujuan Ahmad untuk ke masjid tadi. Namun jalan yang dilalui kotor, penuh maksiat sehinggakan beliau terjebak dengannya.

Benar, akhirnya beliau insaf.

TETAPI

Babak kesedaran dalam filem hanya berlaku beberapa minit terakhir setelah melalui berbagai babak maksiat yang lain.

Apa yang penonton dapat,

'Lakonan keinsafan' yang hanya dimainkan beberapa minit terakhir atau 'lakonan penuh maksiat; yang dimainkan sebagai adegan utama filem tersebut?

Akhirnya,

Orang akan teringat adegan adegan 'lucah', 'gangster', 'rempit, angkat tayar motor', 'mengurat perempuan' 'berpelukan atas katil', 'ayat ayat lucah' dan pelbagai lagi perkara jijik lain

Tak ubah seperti Ahmad yang sempat insaf, tetapi kemudiannya teringatkan maksiat yang pernah dibuatnya. Dan kerana ketagih, beliau kembali dengan maksiat.

Apa yang diharapkan dari filem ini?

Penonton keluar panggung wayang dan kemudiannya mencari 'ustaz mesir' untuk membimbing mereka atau mengajak 'teman' nya ke hotel untuk memadu asmara kerana teringatkan adegan dalam filem tersebut atau meniru aksi 'Farid Kamil' membonceng motosikal sambil menukar posisi dengan aweknya!!

Bagaimana pula dengan anak anak kecil yang menonton?, Insafkah mereka atau mereka hanya akan meniru aksi aksi ganas dan seks dalam filem???

HENTIKAN SEBELUM PARAH!!!

Pengajaran dari Al- Quran

Firman Allah Subahhanahu Wa Taa'la

Dan janganlah kamu mencampuradukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah sembunyikan yang hak itu, sedangkan kamu mengetahui (al-Baqarah 2:42 )

Kebenaran perlu diikuti dengan kebenaran. Andai tujuannya baik, maka jalan yang dilalui juga harus baik.

Syaitan juga bijak mempengaruhi manusia, Terkadang perkara buruk (seperti di atas) dinampakkan baik kepada manusia sehingga manusia terikut dan memberi pujian kepada perkara buruk tersebut

Kemudian syaitan membisikkan (fikiran jahat) kepadanya, dengan berkata, “Wahai Adam! Mahukah aku tunjukkan kepadamu pohon keabadian (khuldi) dan kerajaan yang tidak akan binasa?” (Taha 20:120)

Dalam ayat ini dijelaskan bagaimana syaitan memperdayakan nabi Adam a.s dengan menutup kebatilan (larangan Allah untuk makan buah dari pohon khuldi) dengan kebaikan. Dia memperdayakan lagi..

“Dan dia (syaitan) bersumpah kepada keduanya, “Sesungguhnya aku ini benar-benar termasuk para penasihatmu. (Al A'raf 7: 21)”

Penyudah bicara,

Saya menyeru kepada semua supaya jangan terpedaya dengan 'taktik kotor' yang dimainkan oleh syaitan dan sekutu sekutunya ini. Mereka menampakkan seolah filem filem ini adalah filem dakwah tetapi natijah disebaliknya adalah KEHANCURAN.

Wahai orang melayu!

Berfikirlah sebelum menerima!!

Abu Redha
Sarawak

teruskan membaca...

Anda adalah anda!!, Nasihat buat Teman

>> Tuesday, December 21


Anda adalah anda!

Anda berhak memilih apa yang anda rasakan terbaik!
Anda berhak menentukan arah hidup anda!
Anda berhak kerana hati dan jiwa adalah milik anda!

Ya, anda adalah anda!!..

Jadilah seekor ikan yang berenang dilautan.
Walau hidup dilautan masin, namun isinya tak pernah masin,
Itulah anda!

Jadilah seperti buah mangga muda,
Dilempar batu untuk diambil isinya,
Ia tidak pernah marah,
Tetap menunjukkan 'siapa' dirinya,
Sebiji MANGGA yang berharga..

Ya, itulah anda!
Anda adalah anda!!!!!

Ketika anda lemah.
Siapa yang anda harapkan?
Jamaah!, ikhwah!, akhawat! murabbi! atau?

Anda adalah anda!,
Harapan hanya pada anda,

Langkahkan diri untuk membina diri!
Tiada yang lain selain Ilahi,
TARBIYAH DZATIYAH
Itulah seni diri.

Ya, anda tetap anda!

Samaada kita bersama atau tidak,
Anda tetap anda,

Tunjukkan siapa anda!
Tunjukkan tarbiyah anda!,
Pengaruhi suasana sekeliling!
Hidupkan medan amal!
Jangan biarkan 'air laut' mempengaruhi!!

Akhir kata

Berjuang! Berjuang! Berjuang!
Hidup ini hanya sekali,
Berikan yang terbaik untuk diri
Dan paling baik untuk 'deen' ini

Kerana apa?

Kerana anda adalah anda!!
Bukan yang lain

Salam Perjuangan!

Abu Redha
Sarawak

teruskan membaca...

Jom JIRIM! Julung Julung Kali diadakan seumpamanya

>> Monday, December 6Saksikan Promosi Jambori Remaja Muslim (JIRIM)
Siaran secara langsung terus menerus di TV3
dalam rancangan

Malaysia Hari Ini (MHI)

Tarikh : 7 Disember 2010 / 1 Muharam 1433
Hari : Selasa
Masa : 8.15 pagi
teruskan membaca...

Kenapa perlu ada JAMAAH JAMAAH, Islam kan satu?

>> Thursday, November 25
Kenapa perlu berjamaah dalam Islam, ada PAS, JIM, ABIM, IKRAM , ISMA dan lain lain? Itulah sebabnya Islam berpecah. Islam ni satu ja, ISLAM!

Lontaran provokasi yang cuba dimainkan oleh seorang ustaz.

Beliau menyambung dengan nada yang sedikit meninggi

Islam jadi berpecah bila ada jamaah jamaah ni, masing masing nak tunjukkan kehebatan masing masing. Sejak bila pula Islam ajar berpecah dan berjamaah macam ni??

Hadirin yang mendengar mula mengiyakan, jika difikirkan sekali imbas, memang ada benarnya. Tetapi kalau didalami, terlalu banyak kekusutannya.

Jamaah (Perkumpulan) dan Tajammu' (Mengumpul)

Jamaah secara bahasa boleh diertikan dengan "sejumlah besar manusia" @ "sekelompok manusia yang berhimpun untuk mencapai tujuan yang sama", berbeza dengan tajammu', tajammu' juga bermaksud sekelompok manusia yang berhimpun tetapi masing masing peserta perhimpunan mempunyai pandangan dan prinsip masing masing dan tidak didasari dengan rencana dan matlamat yang jelas.

Sebahagian orang (seperti kisah ustaz diatas) berpandangan bahawa dalam Islam tidak perlu berjamaah, hanya perlu tajammu' (mengumpulkan), seperti mengumpulkan manusia dalam pengajian pengajian umum dan diberi kefahaman Islam tanpa perlu ada perencanaan yang jelas, dan tanpa perlu ada misi dan visi sebuah gerakan.


Ceramah atau pengajian umum seperti dalam gambar diatas memang menimbulkan kesedaran kepada pendengar. Namun, Islam menuntut lebih dari itu, Islam meminta tenaga tenaga mereka diatur sebaiknya untuk mengembangkan Islam. Dan itu hanya dapat dilakukan melalui sebuah organisasi (jamaah)

Projek Amal Islami

Bila berbicara tentang Islam, kita bukan hanya berbicara dari sudut ritual ibadah semata. Bukan hanya aspek solat 5 waktu, puasa, zakat, haji..full stop

Bila berbicara tentang Islam, seharusnya kita berbicara dalam skop yang lebih luas

Projek Amal Islami

Tak pernah dengar?

Ya, itulah Islam. Rasulullah SAW telah menunjukkan akan hakikat Islam ini lama dahulu. Beliau berbicara tentang Islam dan projek Islam dalam semua aspek kehidupan

Ibadah, Keluarga, Politik, Ekonomi, Pemerintahan, Peperangan, Khalifah, dan lain lain

Rasulullah SAW mengatur dan membuat perencanaan tentang strategi dakwahnya. Hasilnya, Madinah berjaya ditakluki hasil perancangan Rasullah saw dan para sahabat r.a menghantar Musa'b ibn Umair ke Madinah, Yaman dibawah pimpinan Muadz ibn Jabal dan Habsyah dibawah pimpinan Jaafar bin Abi Talib. Perancangan demi perancangan, akhirnya Islam berjaya melebarkan sayapnya menakluki beberapa buah negara dunia dan ketika kewafatan Rasulullah SAW, umat Islam berjumlah lebih kurang 124,000

Nah, mana mungkin semua ini dilakukan hanya dengan 'tajammu' tanpa adanya 'Jemaah'!

Kalau kita beranggapan Islam hanya mencakup aspek 'ibadah' ritual semata. Berserban, berjubah, solat, puasa, dan yang lain lain yang mencakup takrifan individu,

Ya, memadai hanya dengan tajammu' untuk menegakkannya tetapi seandainya kita memahami Islam dengan pengertian sebenar, maka kita akan katakan hanya 'Jamaah' yang mampu menjayakannya bukan 'tajammu'

Kaedah Feqah mengajarkan

“sesuatu yang tak sempurna sesuatu yang wajib tanpanya maka hukumnya juga adalah wajib"

Sekiranya, orang kafir sahaja 'terancang' dan saling bantu membantu dalam perancangan mereka menghancurkan Islam, apakah umat Islam tidak perlu bersatu dan merancang?

Adapun orang-orang yang kafir, sebagian mereka menjadi pelindung bagi sebagian yang lain. jika kamu (hai Para muslimin) tidak melaksanakan apa yang telah diperintahkan Allah itu, niscaya akan terjadi kekacauan di muka bumi dan kerusakan yang besar”. (Al-Anfal:73)


Gambar: Akh Mambi sedang menyampaikan taujihat di Rehlah I-Medik ISMA Sarawak di Gunung Serapi

Belajar dari da'i Salafu Saleh, Menjadi Rajul 'Amah

Imam Ahmad bin Hanbal dikagumi kerana sifat 'leadership' yang dimilikinya. Beliau memimpin satu jamaah umat Islam

Seorang ahli zuhud yang masyhur, Bisyru bin al-Haris al-Hafi Rahimahullah mendapati ada tiga sifat istimewa yang terdapat pada Imam Ahmad bin Hanbal. Dengan sifat-sifat ini, Imam Ahmad dianggap melebihinya berbanding dirinya. Salah satu daripada sifat-sifat istimewa itu ialah; "...beliau merupakan imam orang ramai..” (Imam Al Ghazali dalam Ihya’ Ulumuddin)

Para ilmuan rijal (hadis) menyifatkan Imam Al-Auza’i pula sebagai rajul ‘ammah –orang yang bersama orang ramai

Demikian juga seorang ahli hadis, faqih dan thiqah yang lain iaitu Abu Ishak al-Fazari. Ulama rijal berkata: “Dia adalah seorang rajul ammah. Dia telah mendidik penduduk-penduduk di sempadan Islam di tanah tinggi Syam dan semenanjung yang mengadap ke Rom. Beliau mengajar mereka tentang sunnah dan cara hidup Rasulullah S.A.W., menyuruh manusia kepada
kebaikan dan melarang mereka dari kemungkaran

Demikian juga Khalid bin Abdullah al-Wasiti, salah seorang ahli hadis yang thiqah dan merupakan salah seorang dari guru-guru Imam al-Bukhari. Dia diifatkan sebagai rajul ammah (Ibnu Hajar dalam Tahzib al-Tahzib )

Pengenalan-pengenalan kepada rijal di atas menjelaskan bahawa mereka semua adalah da’i yang mengajar manusia. Ilmu mereka tidak meletakkan mereka hanya di dalam bilik-bilik. Mereka turun ke medan, memimpin masyarakat membuat pendirian dan sikap politik.

Para ulama’ sejak dahulu sentiasa menubuhkan jamaah-jamaah dan mencari sahabat-sahabat mereka untuk sama-sama melaksanakan tugas amar makruf nahi mungkar (Ahmad Ar-Rasyid dalam Al-Munthalaq


Konsep berjamaah dari Al-Quran, Hadis dan Athar

Amal jama’ie dan gerakan berjamaah merupakan perkara yang dipusakai dari Nabi-nabi a.s. Firman Allah:


“Katakanlah (wahai Muhammad): "Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada agama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata".” (Yusuf 12:108)


“Berapa banyaknya nabi yang berperang bersamanya kaum (Al-Ribbiyyun) yang banyak.” (3:146)

Ibnu al-Qayyim berkata: “Al-ribbiyyun” di sini bermaksud “jamaah jamaah” seperti yang telah disepakati oleh ahli tafsir. Satu pendapat lagi mengatakan ia berasal dari perkataan “al-ribbah” yang bermaksud “jamaah”. Al- Jauhari berpendapat: “Al-ribbi” merupakan kata nama tunggal bagi “alribbiyyun”, iaitu beribu-ribu orang manusia (Ibnu al-Qayyim dalam Miftah Dar al-Sa’adah).

Rasulullah SAW bersabda

“Kalian hendaknya senantiasa bersama jamaah, karena serigala akan menerkam kambing yang tersesat lagi sendirian”. HR Abu Daud

Umar Alkhatab pernah berkata

"..tidak ada Islam kecuali dengan Jamaah, tidak ada jamaah kecuali dengan kepimpinan dan tidak ada kepimpinan kecuali dengan ketaatan" (Ad-Darimi)

Kesimpulan

Mewujudkan kumpulan atau Jamaah untuk membangunkan Islam merupakan contoh terbaik dari salafus saleh. Bahkan dikuatkan lagi dengan contoh sirah baginda rasulullah saw dan juga beberapa ayat dari ayat Al Quran

Sebuah 'bangunan' Islam tidak akan mampu berdiri gah tanpa ada kontraktor yang mahir, juru ukur yang tepat, jurutera yang bijaksana dan pekerja yang cekap.

Islam perlu didirikan dengan perencanaan yang rapi dan tersusun lebih dari hanya membina bangunan, maka adakah cukup hanya ber'tajammu' bukan berjamaah?

Fikirkanlah!

Abu Redha
Sarawak

teruskan membaca...

MAIWP Perlu Jawab laporan Audit Negara

>> Thursday, October 28


Merujuk kepada berita Malaysiakini.com

Terkilan dengan kenyataan laporan yang dikeluarkan oleh Ketua Audit Negara. Apakah benar MAIWP bertindak demikian? atau hanya khabar angin untuk menjatuhkan MAIWP? atau bagaimana?

MAIWP perlu jawab segera!
Integriti anda dipersoalkan!

teruskan membaca...

Sajak Perjuangan Buat Saudara

>> Tuesday, October 12


Oh! Saudara

Sekadar renungan kita bersama
Sebuah realiti membawa bahagia
Bersama kafilah dakwah merentas masa
Bersatu bersama demi sebuah cita

Pandanglah dan renungkan bersama

Manusia dinilai dari iman dan amalnya
Dilihat juga dari kerjanya
Bukan hanya dari hasilnya semata

Betapa kini ku sedar
Islam bukan hanya retorik ibadah semata
Tetapi sebuah 'menara' yang punya jasa
Perlu ditegakkan demi manfaat bersama

Oh! Saudara

Marilah berjabat mesra
Jalan ini jalan kita
Penat lelah suka dan duka
Kita redah bersama

Sebuah kebanggaan buat saudara saudara
Berjuang demi sebuah cita
Melihat Islam kembali menjulang dunia

Hanya satu kata bekal bicara
ISTIQAMAH
Itu bekal kita

Salam Perjuangan

Abu Redha
Sarawak

teruskan membaca...

Pemuda: Sejarah dan Peranan

>> Saturday, September 25
Pemuda merupakan aset penting dalam Islam. Sejarah mencatatkan bahawa kegemilangan Islam bermula dari tangan generasi muda yang memperjuangkan Islam.

Sejarah mengukirkan tentang 'awwalun dakwah', generasi pertama dakwah Islam yang menjadi asas kepada terbangunnya sebuah bangunan Islam yang gah terbina dari tangan pemuda.

Rasulullah SAW. saat diberikan wahyu pengangkatannya sebagai rasul, baginda berumur 40 tahun, usia sempurnanya seorang pemuda. Abu Bakar As-Sidq pula tiga tahun lebih muda dari baginda. Umar bin Khatab, ketika masuk Islam, umurnya baru 27 tahun, manakala Uthman bin Affan lebih muda usianya dari nabi SAW dan Ali bin Abi Talib paling muda usianya dibanding dengan yang lain. Demikian pula sahabat yang lain seperti Abdullah bin Masud, Said bin Zaid, Abdur Rahman bin Auf, Bilal bin Rabbah, Musab bin Umair dan puluhan sahabat lainnya, bahkan ratusan yang lain…semuanya adalah PEMUDA (rujukan 1).

Bahkan, sejarah lampau sebelum diutusnya Muhammad SAW juga menunjukkan ‘jagoan jagoan’ pemuda dalam mendukung risalah. ‘Ashabul Kahfi’, para pemuda yg diberi taufik dan ilham oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala sehingga mereka beriman dan mengenal Rabb mereka

Kami kisahkan kepadamu (Muhammad) cerita ini dengan benar. Sesungguhnya mereka adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan Kami tambah pula untuk mereka petunjuk (Al-Kahfi 18:13)

Para nabi juga diutuskan dikalangan pemuda.

“ Mereka berkata bahawa kami mendengar seorang PEMUDA sedang memberi peringatan kepada mereka, di mana beliau dipanggil Ibrahim” (Al-Anbiya’ 21:60)

..dan kami berikan hikmah kepadanya (Yahya) selagi dia masih kanak kanak” (Maryam 19: 12)Sultan Muhamad Al-Fateh, saat membuka kota Rom, berumur sekitar 20-an, begitu juga Salahudin Al-Ayubi saat membuka Palestin. Begitu juga dengan Syam, Mesir, Tripolo, Damsyik dan Maghribi, semuanya tunduk ditangan pemuda Islam. Islam telah tersebar hampir 2/3 dunia meliputi Sepanyol yang terletak di Barat Eropah, sebahagian besar India, Turkistan dan sempadan China di Timur.

Sehinggakan seorang khalifah ' Harun Ar-Rasyid' berkata kepada awan

" Turunlah di mana sahaja kamu mahu, sesungguhnya hasil keluaranmu akan kembali kepada kami"

Kemudian sejarah menyaksikan kebangkitan seorang pemuda bernama Hasan Al Bana yang mengasaskan Ikhwanul Muslimin yang kini menjadi gerakan terbesar abad ini. ketika mengasaskannya, beliau baru berusia 24 tahun (rujukan 2)..Subhanallah.Hasan Al Bana, barisan ke-2 dari hadapan, 3 dari kiri


Dalam menyingkapi sejarah kebangkitan Islam melalui tangan pemuda, Hasan Al Bana mengungkapkan:

“Oleh karena itu, sejak dulu hingga sekarang pemuda merupakan tunggak kebangkitan. Dalam setiap kebangkitan, pemuda adalah rahsia kekuatannya. Dalam setiap fikrah, pemuda adalah pengibar panji-panjinya” (Hasan Al Bana)

Wahai pemuda, Mahasiswa dan Mahasiswi!

Sedarlah potensi yang ada dalam diri kita. Hiduplah sebagai sosok pemuda yang sebenar, bukan pemuda mahasiswa ‘keanak anakan’. Sungguh tidak dapat diterima akal sihat, pemuda sekarang, tambahan lagi sebagai mahasiswa/wi hanya ghairah menonton kartun kartun ‘naruto’, ‘bleech’, ‘sin—chan’ dan sebagainya. Tidak cukup dengan itu, mereka sibuk pula dengan ‘game-game’ computer. Tambahan dengan kecanggihan teknologi sekarang, mereka sibuk pula melayan ‘game-game facebook’, ‘chating’ dari malam sampai ke subuh. Tidak puas lagi, pemuda pemudi sekarang mula mencari pasangan, kemudian bercinta di ‘Jambatan Cinta’ tanpa ada sebarang ikatan yang sah. Itulah PEMUDA sekarang…

Melihat fenomena ini, Rasulullah SAW pernah mengingatkan kepada pemuda pemuda dari kalangan sahabatnya

“ Sesungguhnya Allah benar benar kagum pada pemuda yang tak mengalami masa kanak kanak (iaitu tidak cenderung pada permainan kesenangan serta tekun beribadah sejak kecil” (HR Imam Ahmad dan Abu Ya’la)

“Ada tujuh golongan yang Allah akan menaungi mereka pada hari dimana tidak ada nanungan kecuali naungan-Nya..dan diantaranya ialah: “ Pemuda yang tumbuh dalam suasana beribadah kepada Allah”. (HR Imam Bukhari dan Muslim)

ISMA Sarawak Menawan Santubong

Wahai pemuda!

Dalam membangunkan potensi diri kita, ada musuh yang perlu diwaspadai. Kekuatan kekuatan jahat yang saling bergerak bersama untuk menghapuskan potensi yang ada dalam diri pemuda. Masing masing kekuatan musuh ini punya kekuatan tersendiri dalam merusak generasi Islam. Mereka menguasai media massa, teknologi, dan sebagainya. Dengan itu, kita lihat begitu mudah generasi Islam terperangkap. Sebahagian contoh contohnya telah saya sebutkan sebelum ini.

Maka dalam keadaan demikian, maka satu keperluan bagi pemuda Islam sekarang mengetahui lebih jauh tentang konspirasi musuh dan sarana musuh dalam merosakkan generasi pemuda Islam…sehingga kemudiannya mereka memiliki kefahaman (al-fahmu) yang benar, kemudian mencetuskan kesedaran (at-tau’iyah) dalam diri, bersiap sedia (al I’dad) menghadapai rencana musuh dan seterusnya membangunkan kekuatan (at-takwin). Maka ketika itu, segala konspirasi jahat musuh musuh Islam akan dipatahkan satu persatu oleh generasi PEMUDA.

Wahai Pemuda!

Bangkitlah!!, kita adalah harapan pada umat.

Wallahua’lam.

Abu Redha

Rujukan

1 Dr Abdullah Nasih Ulwan, Aktivis Islam Menghadapi Tantangan Global
2 Hasan Al-Bana, Muzakkirat Da’wah wa Daiyah (Memoar Hasan Al Bana).

teruskan membaca...

Bila Jiwa Umar Berbicara

>> Thursday, August 19

Semalam, sewaktu saya 'mabit' di masjid. Seorang Al-Akh datang menemui saya. Akh ini baru menggeluti dunia tarbiyah. Baru sebulan ikut 'halaqah'. Tika itu hanya saya dan dia, yang lain sudah tidur.Lebih kurang jam 2 pagi.

Beliau menceritakan pengalaman silamnya yang menghancurkan. Merokok, bertukar perempuan, 'buat naya' kat orang, tengok video video lucah dan lain lain..

Saya hanya beristighfar dalam hati ketika mendengar beliau berbicara. Semuanya diluahkan dalam nada kesal dan penyesalan yang amat sangat.

" Saya bersyukur, Allah hantar saya ke Unimas, kat sini saya jumpa 'tarbiyah', jumpa kawan kawan yang baik, kalau tak saya pun tak tau saya dah jadi apa"..luah beliau kepada saya.


sekadar gambar hiasan

Saya hanya mendiamkan diri ketika beliau berbicara sambil mengiyakan yang mana perlu.

Hampir dua jam beliau bercerita dan diakhir sesi, saya mengambil alih perbualan.

Serangkai nasihat saya curahkan, penuh harapan dan doa.

" Ya Allah bantulah dia dalam perjuangan untuk merubah dirinya", demikian doa saya dalam tahajud malam itu

Daripada Anas bin Malik Radhiallahu 'anhu telah berkata : Aku mendengar Rassulullah S.A.W bersabda : Sesungguhnya Allah berfirman (maksud) : Wahai anak Adam! Apabila engkau memohon dan mengharapkan pertolonganKu maka Aku akan mengampunimu dan Aku tidak menganggap bahawa ia suatu yang bebanan. Wahai anak Adam! Sekalipun dosa kamu seperti awan meliputi langit kemudian kamu memohon keampunanKu, nescaya Aku akan mengampuninya. Wahai anak Adam! Jika kamu menemuiku(selepas mati) dengan kesalahan sebesar bumi, kemudiannya kamu menemuiKu dalam keadaan tidak syirik kepadaKu dengan sesuatu nescaya Aku akan datang kepadamu dengan pengampunan terhadap dosa sebesar bumi itu.( Riwayat imam Tarmizi dan kata beliau ia adalah hadis Hasan Sohih )


gambar hiasan; Ikhwah menunaikan solat berjemaah di puncak Santubong
-------------------------------

Pengalaman untuk pengajaran

Dalam dunia tarbiyah ini, ada beberapa karakter manusia begini yang saya jumpa.

Pernah saya mengenali seorang 'akh' yang dulu kerjanya pengedar rokok, bercouple dan suka main 'game'. Setelah disapa tarbiyah, jiwanya berbalik 180 darjah. Beliau termasuk dalam golongan ikhwah yang paling bersemangat men tajmi' dan membina halaqah usrah. Akhirnya beliau berjaya 'set up' satu halaqah yang stabil dan berkembang dengan baik. Bahkan binaannya terus berkembang dan berkembang.

Saya juga pernah mengenali ikhwah 'kaki game', hidupnya hanya untuk game. Setelah berbuka puasa, beliau akan mula main 'game' dan berakhir dekat waktu subuh esoknya. Kemudian tidur dan bangun semula ketika maghrib berkumandang untuk buka puasa dan kemudian meneruskan rutin hariannya.

Bila angin 'tarbiyah' menyapa, berlaku ledakan dalam dirinya, cakera padat game nya dipatahkan, movie dalam komputernya dipadamkan dan di skrin komputernya tertulis "NO GAME NO MOVIE"

Beliau berusaha sekeras tenaga mencari madu', dan akhirnya beliau juga dapat mentarbiyah orang lain menjadi lebih hebat dari dirinya.

Allah berfirman

“Dan apakah orang yang sudah mati kemudian dia Kami hidupkan dan Kami berikan kepadanya cahaya yang terang, yang dengan cahaya itu dia dapat berjalan di tengah-tengah masyarakat manusia, serupa dengan orang yang keadaannya berada dalam gelap gulita yang sekali-kali tidak dapat keluar dari padanya.” (Al-An’am : 122)

Kisah yang lain, ada seorang al akh, ingin berpisah dengan couplenya setelah disentuh tarbiyah. Cuma masalahnya adalah 'couple' nya kemungkinan merana atau mungkin boleh bunuh diri.

" Ha, macam mana ni, apa ana nak buat" akh ini bertanya pada saya

Saya bingung, saya tiada pengalaman dalam masalah sebegini.

" Macam ni akh, dia akan call ana, nanti enta cakap dengan dia", dia membuat keputusan tanpa izin saya

Saya memang tidak tahu nak cakap apa, saya beritahu dia yang saya memang tiada pengalaman, bercakap dengan perempuan pun sekali sekala ja, itu pun kalau ada hal yang perlu.

"Tak pa, enta cakap ja"

Saya gagahkan diri menjawab panggilan. Sekelumit nasihat saya sampaikan dengan harapan ada perubahan

Saya tidak tahu, apa kesudahan perempuan itu, tetapi alhamdulillah mereka berpisah dan diselamatkan dari terus melakukan maksiat.

Dan sejarah pun berulang...

Anak anak halaqah saya yang baru ditarbiyah kembali bertanyakan benda yang sama.

Macam mana nak 'break' couple?
Macam mana nak 'stop' rokok?
Apa batas pergaulan dengan perempuan?, melawak sekali sekala dengan diorang tak boleh ke?
Movie, setakat mana boleh tengok?..susahnya nak tinggal..

Dan saya menjawab dengan pengalaman saya dan saya yakin ketika 'jahiliyah' berlalu pergi dari diri mereka, kebenaran akan datang menghiasi mereka dan ketika itulah lonjakan amal akan terlihat dari perlakuan mereka

Dan katakanlah: “Yang benar telah datang dan yang bathil telah lenyap”. Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap. (QS. Al-Isra`: 81)

Jiwa jiwa inilah saya istilah dengan jiwa UMAR kerana karakter mereka persis seperti UMAR yang dikenali dalam sejarah sebagai pemuda kebanggaan Islam.

Wallhua'lam
Abu Redha

teruskan membaca...

Sekadar Coretan Kenangan

>> Friday, July 23


Kolej Matrikulasi Perak


KMPk, menyimpan pelbagai memori suka dan duka, bermulanya episod baru sebuah kehidupan, mengajar saya erti hidup sebagai hamba sang pencipta.

Suasana ketika hari pendaftaran di KMPk

Di sini saya bertemu tarbiyah, disini saya dihalaqahkan dan disini saya membina diri menjadi 'somebody' kepada umat.

Disini saya bertemu Akh Murabbi Dr Hizul, pertama kali mendengar pengisiannya dengan dihiasi ayat ayat Quran yang menitir dibibirnya membuatkan hati ini luluh, terasa diri ini ingin berubah, terasa sesuatu perlu dilakukan untuk menyelamatkan umat ini (masih ingat, pengisian pertama tentang 'ghuzul fikr'). Dan disinilah bermulanya perjalanan baru saya yang menjadikan diri saya pada hari ini..

Saya mula mengumpulkan orang untuk ditarbiyah, beberapa rakan rakan sekuliah akhirnya berjaya ditarbiyah, antaranya akh aizam yang kini mengalami kecederaan.

Bertemu dengan akh aizam, pertama kalinya selepas ceramah Dr Hizul. Ketika itu beliau memegang jawatan exco kerohanian JPP KMPk, beliau menghulurkan wang saguhati kepada penceramah (dr hizul), kalau tak salah RM 300, Dr hizul menolaknya dan minta wang itu digunakan untuk aktiviti aktiviti dakwah.

Melihat akh aizam dan potensinya, tambahan beliau sebagai exco kerohanian kolej, saya pun tanpa berlengah lagi cuba mengajak beliau untuk 'join' halaqah. Bahkan tindakan saya lebih drastik, dengan mengajaknya menyertai 'syura' KMPk ketika itu. Kelihatan dia agak terpinga pinga dengan 'jawatan' barunya itu.

Setahun ditarbiyah, membuatkan kami semakin matang. Pelbagai ragam ikhwah mula kelihatan, ada yang agresif, ada yang 'sempoi', ada yang bersemangat dan lain lain lagi. Masih ingat, saya pada akh zikri, seusai saja solat jumaaat, akh ini lantas mencapai mikrofon dan berceramah menyatakan ketidaksetujuannya dengan majlis tarian yang dianjurkan oleh pihak kolej didewan bersebelahan masjid. Akh ini juga pernah naik jumpa pengarah kolej. Hebat! Hebat!

Masih banyak lagi kenangan bersama, yang tak tercoretkan oleh saya disini.

Hampir setahun, saya berfikir, bagaimana kesinambungan tarbiyah saya selepas keluar dari KMPk ini, berbincang dengan akh Hizul dan akh Ipin, akhirnya keluarlah resolusi bahawa saya dan beberapa ikhwah lain perlu ke Unimas,

"disana tempatnya strategik, berdekatan UiTM dan Maktab, insya Allah boleh menjadi tempat yang subur untuk dakwah, tambahan lagi di sana tak ramai yang berdakwah"..kata akh Hizul

"Nak mulakan dakwah di tempat baru, mampukah!", saya berfikir sendirian, mungkin Allah berkehendakkan untuk memberi pahalanya kepada saya dan ikhwah ikhwah.

Arahan diterima, saya melobi ikhwah ikhwah untuk turun beramai ramai ke UNIMAS, alhamdulillah, ramai yang menyahut, akh hisyam, akh munaim (walau disaat akhir bersetuju), akh Faridi, akh Fakrur Razi, dan Akh Aizam.

Akh Aizam pernah bertanya saya

" Akh ana nak ambik farmasi, tapi kos tu tak da kat Unimas, macam mana?"

" Ambik kos lain" jawab saya

Alhamdulillah, beliau telah memilih pendidikan matematik sebagai kos pilihannya, Akh ini memang cekap matematik dan memang menjadi tempat rujuk untuk sebarang masalah matematik.

Bagi saya, beliau telah berkorban untuk dakwah dengan mengabaikan kos pilihannya semata mata untuk datang ke Sarawak dan berdakwah disini.

Universiti Malaysia Sarawak


Universiti Malaysia Sarawak

Kami mula mengatur dakwah di Unimas, masing masing mencari madu' dan set up halaqah. Dalam usaha ini, terasa manisnya ukhwah bersama ikhwah ikhwah. Kehangatan iman dan dakwah dirasa bersama.

Tak terlepas juga dari fitnah dan angkara.

'Antum wahabi sebab solat tak pakai kopiah'.. 'Antum hizbu tahrir, sesat.'..

Kemudian ditampal poster dan risalah disekeliling surau bertujuan untuk melumpuhkan dakwah yang cuba kami bina.

Namun, semua itu sudah berlalu meninggal memori suka dan duka dan sekarang biar AMAL KITA yang berbicara.

Alhamdulillah, setelah lima tahun pelbagai strategi dirangka, dakwah mula subur, ikhwah dan akhawat mula ramai, jangkauan dakwah mula melebar, bukan sahaja di Unimas Samarahan, bahkan ke Kuching, Sibu dan Rajang. Miri juga pernah di jangkaui.

Dan sekarang bersama kafilah dakwah ISMA, dakwah mula masuk ke medan yang lebih luas, mula berjinak jinak dengan aktiviti kemasyarakatan. Dan insya Allah dakwah ini akan terus subur membelah bumi kenyalang ini sehinggalah masuk ke pendalaman pendalaman Sarawak suatu masa nanti insya Allah.

Dan sekarang, salah seorang ikhwah yang berjasa dalam melebar dakwah di bumi kenyalang ini, Akh Aizam mengalami kecederaan parah akibat kemalangan. Beliau terlantar di wad ortopedik Hospital Umum Sarawak. Melihat keadaan beliau sekarang, tak tertahan lagi air mata ini, sedih sangat rasa hati.


Akh Aizam yang tabah menghadapi ujian insya Allah

Beliau juga mempunyai seorang isteri dan dua anak dibawah tanggungan beliau. Musibah demi musibah yang menimpa beliau menyebabkan beliau masih tidak dapat menamatkan pelajarannya.

Beliau juga akan menjalani pembedahan 'Total Hip Replacement'. Kos perbelanjaan dianggarkan RM 6000. Saya mohon bantuan semua terutama yang mengenali maupun tidak mengenali beliau untuk menghulurkan sumbangan.Wallahua'lam
Abu redha
Kuchingteruskan membaca...

Cukuplah! Kami nak berdakwah

>> Thursday, July 15

Semalam, saya terima sms

" Akh, ada hal penting ana nak jumpa antum, 'urgent', boleh jumpa sekarang"

Saya membalas,

"O.k"

Kemudian, kami bertemu di salah sebuah kafeteria

"Apa ceritanya, masaalah apa?", saya bertanya

" Macam ni, ada student jumpa ana selepas ana bagi ta'lim, dia kata ana ada fikrah bagi ta'lim, dia tanya ana ikut apa, ana bagi tau ana ikut I***"..ikhwah itu menerangkan

"Jadi, apa masaalahnya?", saya bertanya kembali

"Masaalahnya, bila dia tau ana ikut I***, dia terus berubah wajah, dia pun menceritakan siapakah I*** sebenarnya menurut pandangan dia, dan siapakah Dr H menurut pandangan dia yang dia dapat dari murabbinya' . Antaranya...bla..bla..bla....", ikhwah itu menjelaskan.

"Astaghfirullahalazim", saya beristighfar panjang

Saya pun menjelaskan kembali kepada beliau perkara sebenarnya, sebatas pengetahuan saya, dan saya berani bersumpah bahawa apa yang dijelaskannya terutama mengenai Dr H adalah tidak benar sama sekali.

Untuk makluman juga, pelajar terbabit baru sahaja menamatkan sekolah menengah dan baru diterima masuk ke universiti.

"Satu lagi, pelajar tersebut nak jumpa syura IPT, nak jelaskan, kerana dia kata orang bawahan I*** tak tahu agenda orang atas", ikhwah tersebut menyambung perbicaraan

Jawapan saya,

"JANGAN LAYAN'

..........................

Beberapa minggu sudah, isteri saya dapat panggilan dari kawannya

'Salam, saya dengar I*** dah keluar jemaah sebab pemimpinnya ada agenda peribadi, so kami cuba secure student baru supaya tak ikut dengan diorang',

Isteri saya meminta bukti dari percakapannya, kalau tidak dikira 'mengumpat' dan mungkin 'fitnah',

tak dapat bagi

jawapannya, orang atas yang cakap.

'Jadi, muhasabahlah balik, niat apa berdakwah?', adakah hanya untuk 'secure' orang dari mengikut dakwah yang lain dek kerana beranggapan kitalah yang paling benar dan orang lain salah.

untuk makluman juga, kawannya pun baru menjejakkan kaki ke dunia tarbiyah

............................................


Masih banyak lagi 'cerita' dan mungkin 'fitnah' yang sudah serik saya dengar, cuma saya nak peringatkan, semakin banyak 'cerita keburukan' yang dilemparkan, tidak lain hanya akan menambahkan 'keyakinan' di hati kami yang mendengar.,

Hentikan !

"KAMI NAK BERDAKWAH, JANGAN GANGGU KAMI"

Akhir kata, kepada pengikut fikrah Hasan Al Bana, dengarkanlah apa kata sang mujahid ini

' Nata'awanu fima ittafaqna 'alaihi wa ya'dzuru ba'dhuna ba'dhan fima ikhtalafna fihi'

Bekerjasamalah kamu dalam perkara yang disepakati dan berlapang dadalah dalam perkara yang diperselisihi

Wallahua'lam

p/s ini hanya merupakan peringatan untuk majoriti individu yang mungkin bertindak tidak selari dengan keputusan pimpinan mereka, tidak adil 'membuang sebiji durian kalau hanya seulas yang rosak', benar kata pepatah ' kerana nila setitik, rosak susu sebelanga'

teruskan membaca...

Jahiliyah Pasca Moden: Apa peranan kita?

>> Sunday, July 11


Jahiliyah itu apa?


Apakah yang dimaksudkan dengan jahiliyah ialah lawan kepada ilmu pengetahuan, peradaban, kemajuan material dan ketamadunan?


Adakah zaman jahiliyah itu merujuk kepada zaman paleolitik atau mesolitik, atau zaman paganisme primitif, zaman umat menyembah berhala?

TIDAK!

Kejahihiliyahan yang dimaksudkan oleh al Quran adalah keadaan dimana spritual umat menolak hidayah Ilahi dan membelakangkan hukum Allah.

Al Quran menghukum 'jahiliyah' kepada bangsa yang maju dan dan bertamadun kerana mereka tidak menerima hidayah Ilahi.

Apakah mereka tidak berkelana di muka bumi dan memperhatikan bagaimana akibat (yang diderita) oleh orang orang yang sebelum mereka?, Orang orang (dahulu) itu lebih kuat daripada mereka dan telah sanggup mengolah tanah serta memakmurkan bumi lebih banyak dari apa yang mereka makmurkan. Kemudian datanglah para rasul kepada mereka , membawa petunjuk yang jelas, Allah tidak berlaku zalim terhadap mereka tetapi merekalah yang berlaku zalim terhadap diri mereka sendiri...(Ar rum 30:9-10)

Muhammad Qutb menyatakan

Walaupun ayat ini tidak menyebut perkataan 'jahiliyah' secara langsung namun maksud dan maknanya disebut secara jelas. Kepada masyarakat jahiliyah arab, ayat itu menegaskan:

"Orang orang yang sebelum kalian itu sama dengan kalian, walau mereka itu lebih kuat dari kamu, lebih memakmurkan bumi, lebih bertamadun dari kamu, tetapi mereka menolak rasul, maka sebaiknya kamu tinggalkan kejahiliyahan dan masuk ke dalam Islam ( Muhammad qutb, Jahiliyah abad dua puluh)

Oleh yang demikian , yang dimaksudkan dengan masyarakat jahiliyah adalah masyarakat yang menolak hidayah Allah dan berhukum dengan hukuman selain dari hukuman Allah

Apakah mereka mengkehendaki hukum jahiliyah?, dan hukum siapakah yang lebih baik dari hukum Allah bagi orang orang yang yakin?" (Al-Maidah 5:50)

Persoalannya, apakah masyarakat sekarang masyarakat jahiliyah sedangkan kita telah mencapai ketamadunan yang tiada timbang taranya dalam sejarah?

Jawapannya, YA, berdasarkan takrifan jahiliyah yang telah dijelaskan. Bahkan Muhammad Qutb menjelaskan bahawa jahiliyah moden lebih luas, lebih ganas dan lebih kejam berbanding kejahiliyahan masyarakat arab ( rujuk buku 'jahiliyah al-qarn-al-isyrin' diterjemahkan 'jahilyah abad dua puluh, terbitan victoria agencie, m/s 21).

Jahiliyah DULU dan SEKARANG


Dengan menulusuri sirah, kita dapat menggambarkan bagaimana corak hidup masyarakat jahiliyah dulu, dan bagaimanakah keadaan masyarakat ketika rasulullah saw diutuskan dan bagaimana beliau bermula dalam perjalanannya mengislahkan masyarakat jahilyah

Jahiliyah Dulu,

Kedudukan wanita

Pada masyarakat jahiliyah, wanita merupakan sasaran penipuan dan kezaliman. Hak haknya dimakan, harta hartanya dirampas serta hak pewarisan pun dihalang. Bayangkan, setelah mereka diceraikan atau suami meninggal, maka mereka ditegah untuk berkahwin semula. Wanita juga dapat diwariskan sebagaimana halnya barang perhiasan atau barang tunggangan yang dapat diwariskan (As-Sirah An- nabawiyah, Abu Hasan Ali An Nadwi)

Aduh, sangat dikasihankan. Wanita ketika itu cuma menjadi simbol seks sahaja. Mangsa kerakusan lelaki. Untuk itu diciptakan pelbagai undang undang yang menjatuhkan harga diri wanita.

Cara berpakaian?, wanita jahiliyah memakai pakaian yang menampakkan dada dada mereka. Perkahwinan?, hanya simbolik sahaja, siapa sahaja boleh mendatangi dengan keizinan suami. Hak pewarisan?, wanita boleh diwariskan kepada anak suaminya untuk diperlakukan sewenangnya. Barang dagangan?, ya wanita menjadi barang dagangan untuk diniagakan, bahkan menjadi hadiah kemenangan. Wanita ketika itu di EKPLOITASI kan habis habisan kerana sifat kewanitaan mereka.

Keruntuhan moral

Arak perkara asasi dalam kehidupan, judi menjadi mainan harian, bahkan anak perempuan yang lahir ditanam hidup hidup.

Kelak anak anak ini akan bertanya kepada 'pembunuh' mereka

“Dan apabila (di Hari Kiamat) bayi-bayi yang ditanam bertanya, ‘Kerana dosa apa mereka dibunuh (ditanam)” (At-Takwir:8)

Sistem ekonomi

Sistem ekonomi arab ketika itu berasaskan riba, penipuan dan penindasan kepada golongan lemah.Jahiliyah Sekarang,

Wanita

wanita sekarang mahu kembali kepada jahiliyah, mahu kembali menjadi 'alat' kerakusan lelaki tanpa mereka sedari.

bagaimana?

mereka tanpa segan silu menampakkan bentuk dada mereka untuk tontonan lelaki, (bertudung singkat), tudung hanya kerana fesyen, berpakaian tipis untuk menarik perhatian, berpakaian ketat menampakkan lurah badan mereka.

Wahai kaum Hawa!, kenapa kalian berperilaku sedemikian, tidakkan kalian sedar bahawa bentuk badan kalian hanya akan menjadi tontonan nafsu serakah lelaki dan kemudian dibual bicarakan seenaknya.

Apakah sesudah Islam kembali mengangkat martabat kalian, kini kalian ingin menjatuhkannya semula?

Keruntuhan moral

Saban hari mendengar berita remaja di dada dada akhbar, terasa sesak di dada. Isu merempit belum selesai, timbul gejala buang anak.

Boleh tengok koleksi berita buang bayi di blog Ust Halim

Statistik yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Alwi Ibrahim telah menyatakan bahawa seramai 17,303 anak luar nikah Melayu telah didaftarkan di seluruh Negara sepanjang tahun 2009 seperti yang dilaporkan oleh akhbar Berita harian bertarikh 21hb Mac 2010. Menurut beliau lagi, bilangan itu meningkat 762 kes berbanding tahun sebelumnya. Pada 2008 seramai 16,541 anak luar nikah didaftarkan di JPN manakala pada 2007 seramai 16,1000. Jumlah ini tidak termasuk di kalangan kes buang bayi yang dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).Sistem ekonomi

Setakat ini, jumlah bank bank yang mengamalkan sistem Islam, relatif kecil dibandingkan dengan bank bank konvensional. Kebanyakan masyarakat kita lebih memilih bank bank konvensional tidak berteraskan Islam kerana faedahnya lebih tinggi.

Setelah meniliti fenomena fenomena ini, persoalannya sekarang

Bukankah kita sedang berada dalam lingkungan masyarakat jahiliyah?

Kalau jawapannya 'ya', apakah penyelesaian terbaik dan peranan kita dalam menangani masalah ini?,

Adakah dengan mewujudkan pusat 'hatch baby' ?

atau mewujudkan kelab ' anti buang anak'?

atau menyertai kumpulan 'mat rempit' dan mendakwahi mereka?

atau bagaimana?...

bersambung..

teruskan membaca...

Daurah Induksi - Strategic Planning Gempur IPT

>> Monday, June 28


Murabbi sukses

Akhi farisd berkongsi pengalaman dalam usaha menjayakan dakwah asasi

Antara pembentangan strategi

Motivasi dakwah fardiah oleh akh muna'im

Bersemangat menyanyikan lagu ISMA

Mudahan mudahan kita terus beramal dalam usaha menegakkan syiar Islam di muka bumi, Insya Allah.

Kepada akh Pak Ya yang sanggup hadir walaupun terpaksa menghadapi exam (medic final year) pada minggu berikutnya, kita doakan Allah berikan yang terbaik buat beliau.

Ketika ikhwah minta beliau balik, beliau jawab..'ana tak boleh nak study bila teringatkan ikhwah kat sini berfikir untuk dakwah sedangkan ana 'senang' kat bilik'

Walaupun begitu, beliau tetap bersungguh study semasa program berlangsung . Jom kita doakan untuk beliau..

Semoga ikhwah yang lain dapat mencontohi beliau.

Sebagai kalam akhir, ana memetik kata kata akh murabbi yang dikasihi

"komitmen dalam dakwah adalah dengan banyak mencari jalan untuk memperkuat dan hadir program dakwah, bukannya dengan mencari alasan untuk tidak melaksanakan perintah dakwah.....Andaikata jalan yang dicipta tidak berhasil, Ingatlah, Allah melihat usaha dan pekerjaan kita, 9:105." (Dr Abu Muhammad )..

Wallahua'lam

Abu Redha


teruskan membaca...

Mukhayam '10 Cameron Highland

>> Friday, June 25

Sekadar Kenangan Bersama untuk dikongsi
(Mukhayam Ikhwah '10 Pure Base)


Peserta Mukhayam '10

Barisan Urusetia dan Fasilitator

ke Puncak Brinchang

Di Puncak Brinchang

Di Hutan Irau (lost world)

Imam Muslim mengimamkan solat di Puncak Irau

Tahniah!! Puncak Irau berjaya ditawan

Anjuran Pure Base Training CentreTAHNIAH PESERTA MUKHAYAM '10!!

teruskan membaca...

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP